onsdag 24. februar 2010

Til min gyldenlak!

Til min gyldenlak er ett dikt som er skrevet av Henrik Wergeland som var en norsk forfatter. Han levde fra 1808 til 1845 og regnes som Norges største lyriker gjennom tidene. Diktet er skrevet i romantikken som var fra slutten av 1700-tallet til midt på 1800-tallet. Dette diktet skrev han i 1845 da han lå på dødsleie.


Diktet forteller noe om Henrik Wergelands forhold til døden. Han skriver i første strofe at han skal dø før blomsten i vinduskarmen (gyldenlaken) visner, og at når sjelen hans skal fly ut av vinduet skal den kysse blomsten to ganger. Det første kysset er til gyldenlaken og det andre kysset skal gyldenlaken bringe til en rosebusk. Denne rosebusken ønsker han at skal stå på graven hans.















Det som kjennetegner dikt som ble skrevet i romantikken er at de ble skrevet ut i fra følelser, opplevelser og fantasi, og ikke ut i fra fornuft. Dette er ett typisk romantikk – dikt. Han skriver om hans egen opplevelse av døden, ut ifra hvordan han føler det når han ligger på dødsleie. Han får også frem følelsene sine i dette diktet.

1 kommentar:

  1. Det er særs forenkla å påstå at romantikken dreide seg berre om kjensler og ikkje om fornuft.
    Henrik Wergeland formulerte det sjølv slik: "la din fornuft seg med følelsen blande" - altså at mennesket skulle bruke både-og.

    Ellers fin bloggpost :-)

    SvarSlett