torsdag 11. mars 2010

Henrik Ibsen og Peer Gynt!

Henrik Ibsen ble født i Skien 20. mars 1828. Han var en stor norsk dramatiker og stykkene hans har blitt mer spilt enn William Shakespeare. Han har skrevet blant annet Brand, Peer Gynt, Kejser og Galilæer, Et Dukkehjem, Gengangere og Rosmersholm. Han har også skrevet det kjente diktet Terje Vigen. Henrik Ibsen døde 23. Mai 1906 i Kristiania.


Henrik Ibsen brukte mye historie i verkene sine. For eksempel diktet ”Terje Vigen” som ble skrevet i 1814, da Danmark - Norge var i krig både med England og Sverige. Diktet skildrer hvordan det var på den tiden, når det var vanskelige tider. Terje Vigen reiser til Danmark for å få tak i mat, på tilbakeveien blir han plukket opp av noen Engelskmenn, og blir med dem i fem år. Når han kommer hjem er både barna og kona døde. I dette diktet får vi litt innsikt i hvordan og hvor vanskelig det var å leve på den tiden.



Ett av de mest kjente stykkene Henrik Ibsen har skrevet er Peer Gynt. Det handler om tjue år gamle Peer som er en typisk askeladd - figur. Peer er en storskryter, og tror han kan all ting veldig bra. Han reiser av gårde med bruden fra ett bryllup, men sender henne senere tilbake igjen, når han skjønner at han ikke vil ha henne likevel. Deretter møter han en hulder oppe i fjellet, det er datteren til Dovregubben. Senere treffer han Solveig som han blir sammen med, og de er lykkelige resten av livet.
Henrik Ibsen bruker mye norsk i teksten, både natur og omgivelser og ting som er typisk norsk, for eksempel troll og fjell. Han bruker den kulturen som var vanlig på den tiden.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar