søndag 14. februar 2010

Johan Herman Wessel og det norske selskap

Det norske selskap:
Det norske selskapet var en klubb i København for norske studenter. Det startet i 1772, og de holdt til ved madam Juels Kaffehus i Læderstræde. Det var en klubb for menn, der de lagde sanger, taler, diskuterte og drakk punsj. Mange av studentene som var det studerte teologi, og dette med festingen fulgte dem senere i livet. på det meste var det opptil 100 medlemmer. Klubben ble oppløst i 1813.


Johan Herman Wessel
Johan Herman Wessel var i København for å studere, men fullførte aldri eksamen. Han var med på å stifte det norske selskap i 1772. Wessel skrev mange dikt, og smeden og bakeren er ett av de mest kjente. Det handler om en smed som bor i en liten landsby. Han dreper en mann og blir stilt for retten. Men han er den eneste smeden i byen, og derfor mener noen at de må la han leve, men de sier at de har to bakere og han ene er veldig gammel så de kan heller henge han. Dermed blir bakeren dømt uskyldig, mens den skyldige smeden får gå fri. Moralen i fortellingen er at man alltid skal være forberedt på døden.
”Å rette baker for smed” er ett uttrykk som har kommet fra dette diktet, det er om å straffe feil person i forbrytelser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar