torsdag 11. februar 2010

Holberg og Niels Klims underjordiske reise


Ludvig Holberg:
Ludvik Holberg ble født i Bergen i 1684. Han var forfatter, filosof og historiker, og levde nesten hele sitt voksne liv i Danmark. Selv om han var både forfatter, filosof og historiker så er det de litterære verkene hans som han er mest kjent for, spesielt hans komedier. Han var også kjent for å være blant de få som kritiserte samfunnet i verkene han skrev. På den tiden var det veldig streng sensur på alt som ble skrevet, men likevel klarte han å kritisere samfunnet i fortellingene han skrev. En kjent fortelling hvor han kritiserer samfunnet er Niels Klims underjordiske reise.


Niels Klims underjordiske reise:
Niels Klim undersøker en hule i et fjell i Bergen. Plutselig faller han langt ned til jordas indre, og kommer til landet Potu, der alle innbyggerne er trær og planter. Når han våknet kom det en okse etter han, og han løp opp i et tre for å gjemme seg. Det han ikke viste var at det treet han løp opp i var byfogdens kone. Han ble derfor tatt med til en rettssak. Der opplevde han at kvinner hadde høye stillinger i samfunnet, og at det er mye mer likestilling.


Ved å skrive denne fortellingen prøver nok Holberg å få frem hva han mener om samfunnet i hans tid, om kvinnenes rolle, og om hvordan samfunnet ble styrt og av hvem. Han skriver om statsformer som er forskjellige fra det han er vant til i Norge.


4 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Hi:)
    her er det greit fakta,
    kort og fint innhold ogå.

    SvarSlett
  3. Kjempebra innlegg Therese :D
    Du har fått med mye bra fakta, og det var lærerikt å lese!

    SvarSlett
  4. Kjempebra innlegg Therese :D
    Du har fått med mye bra fakta, og det var lærerikt å lese YO!

    SvarSlett